Wyspy Jońskie – Grecja od „zielonej” strony
W poszukiwaniu wspaniałej, pełnej soczystej zieleni Grecji nie mogliśmy trafić gdzie indziej – tylko na wyspy Morza Jońskiego. Łatwo tu dolecieć z Polski (Korfu, Zakynthos, Preveza), jest dużo dostępnych jachtów, wyspy oferują wspaniałe warunki do żeglowania i zwiedzania, plaże i zatoki są wręcz obłędne – a to wszystko w typowo Helleńskim stylu z legendarną wręcz grecką gościnnością. Jeśli dodamy do tego pyszną kuchnię obfitującą w lokalne produkty, owoce morza i tutejszą oliwę – to przepis na wyjątkowe wakacje pod żaglami w greckim klimacie, ale „na zielono”.
Żeglowanie po Wyspach Jońskich przypomina niespieszną wędrówkę, podczas której leniwie odkrywamy kolejną i kolejną cichą zatokę zapraszającą nas na kotwicowanie. Możemy tu napotkać dość łagodne wiatry, ponieważ archipelag nie jest pod tak dużym wpływem wiatru meltemi, jak akweny na wschód od Peloponezu (Cyklady, Kreta lub Zatoka Sarońska). Przeważają tu wiatry z kierunków NW, N oraz NE. Podczas sezonu żeglarskiego możemy napotkać najczęściej wiatr maistros (o sile do 20 węzłów – północno-zachodni), sirocco (do 25 węzłów – południowy i południowo-wschodni, wiatr dzienny, występuje najczęściej wiosną i jesienią), a także zachodnią odnogę meltemi, którego można się spodziewać w lipcu/sierpniu (o sile do 35 węzłów, północno-wschodni).
Wyspy Jońskie to siedem dużych wysp (i wiele mniejszych), z których na naszej trasie znajdą się:
Wyspy Jońskie przez wiele lat były pod panowaniem księstw włoskich. Dzisiaj można odnaleźć wpływy włoskie w lokalnej kuchni. Warto tu spróbować szczególnie następujących dań: Bianco (ryba w sosie cytrynowym z oliwą i czosnkiem), Pastitsada Korfiatiki (mięso z pomidorami na maśle podawane z makaronem – wpływy kuchni weneckiej), Bourdeto (ryba w sosie paprykowym), Sofigado (gulasz wołowy z pigwą i melasą winogron), Aliada (puree ziemniaczane z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny lub octem), Stifado (gulasz wołowy/z królka z winem i cynamonem), Robola (białe wino z Kefalonii), Vertzami (czerwone wino z Lefkady), Likier z kumkwatu (popularny na Korfu).
Poza lokalnymi daniami na Wyspach Jońskich można się raczyć znanymi daniami kuchni greckiej. Praktycznie zawsze w wyśmienitym wydaniu. Można tu zjeść musakę, souvlaki, zaziki, doskonałe owoce morza, jagnięcinę, dolmades, kleftiko i oczywiście klasyczną sałatkę grecką.
Kraj: Grecja
Region: Wyspy Jońskie
Początek rejsu: Korfu/Preveza/Lefkada
Długość trasy: 300 mil
Czas trwania rejsu: 1 tydzień
Największe atrakcje: Korfu (1), Agia Effimia (2, Kefalonia) i Asos (4, Kefalonia), Plaża Navaggio - Zakynthos (3), Lefkada (5), Paxos (6)
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.
marcin@jachtymarcina.pl
+ 48 604 567 065
+ 22 115 888 0
ul. Tczewska 2d/165; 01-674 Warszawa
VAT UE: PL 644-284-26-73
Numer PUNPUT: 21162
Gwarancja Ubezpieczeniowa: M 528189 (Signal Iduna Polska S.A)