Pomysł na rejs włoski w stylu dolce vita: Zatoka Neapolitańska – wybrzeże Amalfi – Wyspy Poncjańskie
Choć stare, nieco złośliwe powiedzenie mówi, że Neapol to najbardziej na północ wysunięte miasto Afryki, to prawda jest taka, że trudno znaleźć bardziej włoski region Włoch, niż właśnie Kampania. Od strony morza mamy tu wszystko, o czym może marzyć żeglarz na wakacjach (łamane na „rejsie”). Jest tu i piękna Zatoka Neapolitańska, i urocze wybrzeże Amalfi – dla wielu kwintesencja włoskiego dolce vita, i piękna wyspa Capri z poszukiwanym przez niektórych splendorem i blichtrem, i Wyspy Poncjańskie z małymi portami pełnymi rybackich łódek, i wreszcie atrakcje na lądzie – Pompeje, Wezuwiusz czy sam Neapol, ojczyzna włoskiej pizzy.
Ilość atrakcji może przysporzyć o ból głowy, ale tak w istocie rzeczy jest to po prostu wspaniały akwen do żeglowania. Odległości pomiędzy wyspami pozwalają żeglować tylko przy świetle słonecznym, a zwieńczeniem każdego dziennego przelotu jest uroczy port w prawdziwie włoskim klimacie lub przytulna zatoka na kotwicy. Szczyt sezonu wakacyjnego przypada we Włoszech w sierpniu, ale i wtedy można znaleźć miejsce dla jachtu i swojej załogi. Warto jednak wówczas rezerwować miejsca w marinach. Ale szczególnie poza ”sezonem” rzeczony akwen daje wielką frajdę z żeglowania.
Neapol jest dobrze skomunikowany z polskimi lotniskami, a sam rejs można rozpocząć w Neapolu, pobliskim Marina di Stabia (można dojechać słynną kolejką Circumvesuviana), Salerno (na kontynencie) lub Marina di Procida (to już na wyspie – transport promem z Neapolu). Każdy z tych portów początkowych umożliwia odkrycie pełnego uroku i atrakcji zatoki oraz wysp.
Wyspy Poncjańskie (nazywante też Pontyjskimi) to raptem sześć wysp, z których tylko dwie są zamieszkałe: Ponza i Ventotente – ta druga stanowi rezerwat fauny morskiej. Te dwie wyspy oferują miejsca w marinach lub małych portach. Więcej możliwości dokowania dają Ischia i Procida – nienależące już do archipelagu Poncjańskiego, ale będące ważnymi punktami na naszej marszrucie. Zwieńczeniem rejsu niech będzie żeglowanie wzdłuż wybrzeża Amalfi i pobyt na znanej wyspie Capri. To plan nie tylko na znakomity rejs, ale także szansa na poznanie różnorodności żeglarskiej tego regionu. Żeglarze o największej fantazji i przy sprzyjających wiatrach w trakcie tygodniowego rejsu z Zatoki Neapolitańskiej odwiedzają nawet Stromboli – czyli najbardziej północną z Wysp Liparyjskich, a dopiero potem Ischię, Procidę czy Capri.
Zatoka Neapolitańska i okalające ją wyspy są prawdziwym rajem dla smakoszy. Region słynie z doskonałych dań z owoców morza, pizzy (wiadomo) i makaronów, ale także z mozarelli i burraty. Napotkamy tu włoską kuchnię w najlepszym wydaniu, ze świeżych, lokalnych produktów z odrobiną włoskiej fantazji kulinarnej. Prawdziwy żeglarz – z oczywistych względów – nie może także przejść obojętnie obok neapolitańskiego specjału deserowego – babà al rum.
Kraj: Włochy
Region: Wyspy Poncjańskie/Zatoka Neapolitańska/Wybrzeże Amalfi
Początek i koniec rejsu: Castellamare di Stabia/Procida/Neapol/Sorrento
Długość trasy: 205 mil
Czas trwania rejsu: 1 tydzień
Największe atrakcje: Amalfi (1), Ischia (2), Ponza (3), Procida (4), Capri (5), Pompeje, Neapol
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.
marcin@jachtymarcina.pl
+ 48 604 567 065
+ 22 115 888 0
ul. Tczewska 2d/165; 01-674 Warszawa
VAT UE: PL 644-284-26-73
Numer PUNPUT: 21162
Gwarancja Ubezpieczeniowa: M 528189 (Signal Iduna Polska S.A)